вторник, 16 септември 2014 г.

ЗА ЕМИЛ ИВАНОВ

22.03.2010 15:10 - IN MEMORIAM - EMIL IVANOV - THE VARNA BORN POET
автор: godlieb категория: Поезия   
прочетен: 557 коментари: 0 гласове: 
0

последна промяна: 18.08.2013 21:50


IN MEMORIAM!!!


ПОЧИНА
ЕМИЛ ИВАНОВ - ПОЕТЪТ
03.03.1957 - 18.03.2010
(c) 2010 - Emil Ivanov
В ЖИВОТА - СТРАННО ЗАДЪЛЖЕНИЕ,
РАЗКЪСВАН ОТ ПРИЗНАТЕЛНОСТ И МЪСТ,
ЗАПИТАЙ СЕ - БЕЗ СТРАХ ОТ УНИЖЕНИЕ:
ТЕЖИШ ЛИ ПОВЕЧЕ - ОТ СВОЯТ КРЪСТ?


ЧУДОТО НА ДЪГАТА

Изтокът и Западът се събраха над Варна

Камбанен звън пробужда в навечерието на ВеликденExtract - (C) 2010 - "Narodno Delo"-Varna, 27.03.2010
Чудно явление се извиси над морския град Варна в предвеликденското време на 18 март 2010 година. Без никаква атмосферна предпоставка в небето почти до слънчевия диск в обедните часове се извиси дъга. По същото време точно отдолу се освещаваше най-голямата камбана в околията. Тя беше поставена на върха на новостроящия се храм “Св. Прокопий Варненски”. Синоптиците отрекоха феномена, като се аргументираха с твърде малко наличие на влага във въздуха. Въпреки това поне 100 души видяха с очите си “чудото”. Неприсъствали на мястото хора с материалистичен мироглед започнаха да коментират случката едва ли не като масова манипулация. Какво обаче означаваше посланието от небесата за тези, които “имаха очи да видят”, както е казал самият Христос? Казват, че на древния език санскрит Варна означава начало. Предполага се, че тук е била първата резиденция на основателя на Дунавска България - Аспарух. Създадена за кратко е и първата масонска ложа у нас. Оттук тръгва да разнася християнски послания и учителят Петър Дънов през 1900 година. От съчетанието на неговото учение и висшия западен окултизъм век по-късно от същото място бива излъчен нов езотеричен импулс, обясняващ смисъла на сътворението от началото до финала. Говори се още, че Черно море е духовна врата към отвъдното, както и че през Варна е минал Орфей, гонен от колхите в опита да си върне Златното руно.

Цветовете изгрели в небето след Потопа
От Стария завет е известно, че дъгата се появява за първи път в историята след края на Потопа. Библията обаче дава само символа. Тълкуванието можем да открием в езотеричната наука, която обяснява, че преди това е съществувал континентът Атлантида в океана, носещ днес същото име. Атмосферата над 
него била пълна с водни пари. В един момент те се кондензирали и започнали да падат на земята. Така в продължение на стотици години (в Библията 40 дни) островната суша потъвала, а по нашите географски ширини се издигали Европа и Азия. Тогава хората са виждали повече отвъдното, отколкото материалния свят. Слънцето не се е виждало. То изгряло за първи път, когато Ной (Ману) извел народа (ариите) към новите земи. Тогава се появила и дъгата. Тя призовала хората да развиват мисълта, всеки да се осъзнае като отделен от общността и да каже “Аз съм!”. Символ на мисълта е конят, тачен особено много при прабългарите.

Явлението е описано в Апокалипсиса на Йоан
Дъгата има 7 цвята. Те съответстват на седемте чакри на човека. От първата в посока нагоре се изреждат червен, оранжев, жълт, зелен, син, виолетов и диамантен. Това е свързано и със седемте члена на човека – физическо тяло, етерно, астрално, аз, дух себе, дух живот и човек дух. Последните три предстои да се изграждат в хода на еволюцията.
Дъгата откриваме и в апокалиптичните печати, описани в Откровението на Йоан. Те са общо 7. Във втория виждаме 4-те животни – орел, лъв, телец и човек, и в средата агнецът Божий. Над тях има дъга. Тук посланието е, че мировият дух работи по седморен начин върху хората. В четвъртия окултен печат е изобразена отново дъга и двете колони на Соломоновия храм като връзка на човека с макрокосмоса. В седмия печат отдолу се вижда куб, символизиращ пространствения свят, от който трябва да се измъкнем, и над него гълъбът, или Свети Дух. Дъгата там символизира работата върху себе си и одухотворяването на човечеството и земята.

Прокопий Варненски се жертвал за Христовата вяра
Прокопий Варненски живял през 18-19-и век. Той бил роден край 
Варна. Като младеж отишъл в Атонския манастир, но след редица изкушения го напуснал, отказал се от християнството и приел исляма. След като бил обрязан, съжалил и поискал да стане мъченик. Хвърлил чалмата, за което бил пребит, хвърлен в затвора и впоследствие убит. Според духовенството днес неговата жертва би намерила аналог в победата над егото или гордостта и трансформация на недостатъците в добродетели. Дъгата посочва пътя на одухотворяването на човека чрез силата на Христос в Аз-а му. Камбаната винаги има за цел да буди със звъна си, особено в навечерието на Великден.
Борислав Гуцанов*
Оттук тръгва духовното възраждане
Звънът на камбаната припомня за духовността на града ни. Това е знак за възраждане на духа – нещо, което през последните 20 години най-много ни липсва. Най-големите поражения бяха нанесени именно там. Най-голяма част от процесите, които се развиват в България, тръгват от 
Варна и това не е от местен шовинизъм. Дай Боже и духовното възраждане да започне оттук.
*Шеф на ОбС

Митрополит Кирил
Това е знак за Божието благословение

Това е знак за Божието благословение и благодат на Св. Прокопий Варненски. Колкото повече се обръщаме с молитви към светиите, толкова повече получаваме отговори. Днешните хора би трябвало да следват примера на мъчениците, но по нов начин. Всеки има своето призвание в живота да служи на нашия Бог Исус Христос. 

Христо Маджаров*
Първа столица сме

Дъгата говори за договор, обещание.
Варна е първата столица на България. От Римските терми до днешната Морска администрация някога е имало голям акропол, където е работил Аспарух. Там е имало и негова статуя, но тя е унищожена. Известен е Аспаруховият вал, който пазел от евентуални византийски нашествия.
*Писател, историк, изследовател

Позиция
Цветният сърп свърза разделения свят

Тези, които присъстваха на строежа на новата църква на 18 март, знаят, че появилата се дъга беше разположена в посока изток–запад. Изтокът символизира духовното зазоряване, изгрева на слънцето. Там са и древните цивилизации. Но между него и Запада има един духовен меридиан, който минава през Черно море и Хеопсовата пирамида. В първите векове сл. Хр. някои съзирали в небето граница, разделяща тъмните от светлите духове. Тези ясновидци били наричани с духовния сан “българи”. Те проследявали как изостаналите същества фавни и сатири преминавали на изток, за да може да се развива правилно християнска Европа. Посветените учители днес говорят, че импулсите от Запад се връщат обратно към славянството. Дъгата в онзи ден показа нуждата от свързване между източната и западната култура чрез България. Някои вече говорят, че в следващите години предстоят събития, които ще принудят човечеството да се откаже от настоящия строй, свързан с парите и егоизма. Дъгата може да се възприеме като камбанен звън за заспалия български народ, който в по-голямата си част нехае за божиите сигнали. Този народ всъщност е призван да помага на Христос, който не загина преди близо 2000 години, а е жив и очаква нашето доброволно съдействие по пътя, водещ ни към финала на сътворението и към следващото ново Битие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар